• Binnen 1-3 werkdagen verzonden
  • Gratis verzenden binnen NL & Belgie vanaf €150
  • Niet goed? Geld terug

EWA OPOKA

Ewa Opoka, geboren in Wroclaw Polen in 1980, is hooguit vijf jaar als ze gefascineerd raakt door de jagerstassen van haar opa. Uren kon ze kijken naar het vakkundig gesneden diep bruine leer, dat op ambachtelijke wijze met de hand was gemaakt tot een prachtige tas. Soms mag ze even met de tassen spelen en voert ze met de van haar moeder ‘geleende’ make-up en torenhoge hakken haar eerste modeshow op, met de familie als publiek.
Op haar zevende verhuist ze met haar moeder en zus naar het zuiden van Nederland en vanaf haar elfde gaat ze naar een strenge meisjesschool in België, intern bij de nonnen. Haar outfit: een schooluniform, inclusief kniekousen. Vreselijk vind ze het ‘keurslijf’ waarin weinig ruimte wordt geboden om anders te denken dan aan talen en rekenen.
Dolgelukkig is ze dan ook als ze zichzelf op haar vijftiende overschrijft naar een opleiding voor uiterlijke vormgeving. Eindelijk komen alle aspecten aan bod waarin ze haar creativiteit kwijt kan: visagie, interieurdesign en haar grootste liefde mode. Om geld te verdienen schrijft ze zich bij een modellenbureau en met het lopen van shows in Parijs verdient ze haar eerste centjes. Van haar eerste salaris koopt ze de tas waar ze al jaren van droomt: een originele kalflederen Louis Vuitton-bag, de tas der tassen!
Na haar modellenwerk werkt Ewa als styliste, personal shopper en ontwerpt ze sieraden, die in shoots voor bladen als Jackie, Quote en AM Magazine worden gebruikt. In haar vrije tijd worden schoenen en tassen geschetst, maar deze ‘ruwe krabbels’ verdwijnen nog verlegen in de kast.
Tot eind vorig jaar. Na vele gesprekken met bevriende collega’s uit de modewereld werd besloten om de grote stap te wagen: haar eigen tassenlijn. Waarom wachten tot een designer haar ideale tas zou ontwerpen: ze kon het ook zelf!
Vanaf begin 2008 zijn ze te koop: stijlvolle tassen, van zeer bijzondere materialen. Ewa wist meteen met welk leer ze wilde werken: naturel- en geschuurd kalfsleer, net als in de tassen van haar opa. Leer dat moet gaan leven en verkleuren, en over tien jaar misschien nog wel mooier is dan toen je het kocht. Alle tassen worden met de hand gemaakt in haar atelier in Polen, omdat het vakmanschap om jagerstassen te maken, perfect past voor het maken van haar tassen.